Kompozytowy blat kuchenny to bardzo higieniczne rozwiązanie do kuchni. Blat z kompozytu nie nasiąka wodą, ma gładką powierzchnię pozbawioną porów i szczelin, co zapobiega rozwijaniu się grzybów i pleśni. W blacie z kompozytu nie ma też szczelin, w których gromadzić by się mogły resztki jedzenia.
Blat z kompozytu połączony ze zlewem – estetyka i funkcjonalność
W kuchni nieodzowny jest zlewozmywak. Zazwyczaj przy nim znajduje się blat roboczy. Bardzo dobrym rozwiązaniem, służącym zapewnieniu zarówno ergonomii i higieny jest połączenie zlewozmywaka z blatem w sposób bezspoinowy, z zastosowaniem jednolitego materiału, którym może być kompozyt. Zaletą takiego rozwiązania jest zarówno estetyka, jak i łatwość utrzymania czystości.
Kompozyty mogą mieć kontakt z żywnością, ich zaletą jest to, że do ich mycia stosowane są środki chemiczne, ale także ekologiczne, a jedne i drugie powodują, że giną bakterie, a zanieczyszczenia są łatwe do usunięcia. Dlatego idealnie nadają się do mebli kuchennych. Czyszczenie blatów kompozytowych jest proste i szybkie, a to jedna z ich największych zalet. W kuchniach pojawiają się wyspy, stoliki lub bufety. One także mogą mieć powierzchnie kompozytowe, wprowadzające ład przestrzenny i tworzące harmonijną całość.
Co to jest blat kompozytowy?
Blat z kompozytu powstaje w wyniku połączenia zmielonej skały, żywicy oraz pigmentów i dodatków. Wodorotlenek glinu (skała) jest odpowiedzialny za zbitą, twardą i odporną teksturę takich blatów. Z kolei dodanie żywicy sprawia, że taki blat będzie lżejszy od kamiennego oraz bardziej plastyczny. Pod wypływem odpowiedniej obróbki można eksperymentować z kształtem blatu.
Co to jest kompozyt?
Kompozyt (po angielsku solid surface) to materiał, który produkuje się z wodorotlenku glinu ze zmielonej skały. Spoiwem jest żywica akrylowa. Do takiej mieszanki dodaje się pigmenty. To dzięki wodorotlenkowi glinu kompozyty są trwałe i wytrzymałe. Dzięki żywicy natomiast są termoplastyczne i lekkie, dużo lżejsze od kamienia, a aż od 50% lżejsze od konglomeratu. Jeśli zależy nam na kuchennych meblach na długie lata, blat kompozytowy to najlepsze rozwiązanie.
Kompozyt a konglomerat
Kompozyt często mylony jest z konglomeratem. Na czym polega różnica pomiędzy tymi dwoma materiałami? Przede wszystkim konglomerat (kruszywo marmurowe spojone żywicą poliestrową) nie jest tak wytrzymały ani termoplastyczny jak kompozyt. Jest także dużo cięższy.
Pomimo niektórych wad blat kompozytowy jest warty uwagi. Jest tańszy niż kamień naturalny, a z powodzeniem może go imitować. Możliwości wykończeniowe tego mebla dają duże możliwości aranżacji wnętrz. Co więcej, łatwo można go odświeżyć i odnowić, dzięki temu nie trzeba go będzie wymieniać przez długie lata. Jest plastyczny, łatwo w nim zrobić otwory na zlewozmywak czy zaokrąglić brzegi.
Czy blat kuchenny kompozytowy jest trwały?
Tak, blaty kuchenne wykonane z materiałów kompozytowych są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, plamy oraz działanie wysokiej temperatury.
Blaty kompozytowe wykonuje się z połączenia żywicy poliestrowej lub akrylowej oraz cząstek minerałów, takich jak granit, marmur lub kwarc. Dzięki temu połączeniu, blaty te posiadają wysoką wytrzymałość i odporność na uszkodzenia, co czyni je bardzo popularnym wyborem do kuchni.
Ponadto, blaty kuchenne kompozytowe są łatwe w utrzymaniu czystości i higieniczne, co jest istotne w kuchni, gdzie zachowanie czystości i higieny jest kluczowe. Odporność na plamy i uszkodzenia mechaniczne pozwala na długi okres eksploatacji, co przekłada się na oszczędność czasu i pieniędzy w dłuższej perspektywie.